Tuesday, December 14, 2010

hakikat seorang saya

bismillah...
alhamdulillah..

saye terpaksa tulis jugak, walaupun mungkin ade yang tak menggemari post untuk kali ini..
.maaf.
Ini salah satu cara saya meluahkan apa yang terbuku dalam hati saya..

maaf jugak kalau serabut baca post2 saya lately ni, sebab hampir semuanya berkisar tengtang problems saya..
PROBLEMS...
~tak adventurelah hidup kalau x da masalah kan??~

lately ni, saya akui memang saya banyak sgt problems.. n saya tahu, orang lain pun ade problems jugak, bukan saya sorg je..=)
saya try overcome skit deme sikit.. saya usaha, saya cuba..
inilah ujian sebagai manusia kan?

* study, study,study.. (tapi berblogging,huhu)
study adalah main problems saye skrg, sebab saya takut tak bleh focus time study.. saya takut tak dapat capai ape yg saya nak.. n saya takut tak dapat bahagiakan ibubapa saya..

* tak semua org percayakan kita sama macam tak semua orang kita percaya..
tapi, sakit jugak kan kalau org yang kita percaya tak percayakan kita.. fizikal tak sakit, tapi mental yang sakit..
tapi tak pelah, kita kena terima yang tak semua orang tu sama.. that is FACT!

* belajarlah menerima hakikat yang kita tak boleh memiliki apa yang bukan milik kita..
bukan mudah untuk padam apa yang dah lame tertulis,
bukan senang nak lupakan perkara pertama yang hadir n terjadi pada diri kita,
bukan senang ubtuk menghargai sebuah penantian, kerana khuatir pengakhiran penantian itu tak seperti yang kita harapkan,
and, jangan terlalu berharap pada suatu yang tak pasti, tapi berdoalah agar Allah memberikan yang terbaik.. mungkin kita tak sedar, kita tak nampak hikmah Allah jadikan/timpakan sesuatu buat kita..
Always look for da hikmah behind..

kita hanya mampu merancang.. Allah pula adalah sebaik2 perancang..

~saya belajar untuk menerima hakikat dan kenyataan.. semakin saya dewasa, semakin saya jelas tentang ini..
kerana inilah hakikat seorang SAYA..
banyak harapan yang saya perlu lunaskan.. banyak tanggungjawab yang perlu saya pikul. banyak hati yang perlu saya jaga dan bahagiakan. walaupun kadang2 saya sendiri berduka, tak bahagia..
adakah saya mudah putus asa?
entah.
saya sendiri tak tahu. ini maknanya, sya masih belum cukup kenal diri saya sendiri,,..
saya kena kuat untuk faced semua ni..
tapi saya rasa saya belum. belum cukup kuat..

tapi, saya perlu kuat. ya, saya perlu!
kerana saya seorang hawa..


~ terima kasih.terima kasih.terima kasih.
maaf andai post saya kali ini, menyusahkan hati2 kalian.
maaf.maaf. dan maaf.

wassalam..
ma'assalamah..(~_-)

4 comments:

Marzuqi said...

Sabar..Sabar..sabar...senyum..senyum..senyum...

kasihIlahi said...

insyaAllah.. tq..
sekarang dah boleh senyum..=)

Anonymous said...

Betapa indah dan bijaknya nasihat sahabat Rasulullah SAW, Ali bin Abi Thalib ra : "Hati ini terkadang memiliki kecendrungan menerima dan terkadang menolak. Bila ia dalam kondisi menerima, ajak ia untuk melakukan ibadah yang sunnah. Tapi bila ia dalam kondisi menolak, ajak dia untuk melakukan yang wajib saja. Sampai kondisi menolak itu hilang, ajaklah kembali ia melakukan yang sunnah."

kasihIlahi said...

~semoga Allah tidak membolak-balikkan hati ke jalan yang bengkok,...~