Friday, January 7, 2011

mahabbah day 2 Penjara Kajang

Bismillahirrahmanirrahim..

Post kali ni, saya tak sabar2 nak cerita tentang lawatan ke Penjara Kajang yang saya join pagi tadi...
sepatutnya program yang dianjurkan oleh pihak Perkim Uia pj ni diadakan pada hari sabtu, 8 Jan 11'.. tetapi atas beberapa sebab, terpaksa diawalkan sehari..

ok, tak nak intro pnjg2.. sya nak terus ke main point post saya kali ni..=)

Alhamdulillah, kami selamat tiba di Penjara Kajang lebih kurang 8a.m lbih nak ke 9 gak rasenye... huhu, (x smpat tgk jam, excitd sgt (>,<))
Kawasan tu tak seperti yang saya bayangkan,.. rupe2nya tmpat tu, realitinya lbih cantik drpd yang saya bygkan selama ni..
ok, bila ktorang dah smpai, best fren saya si mimi dah x sbr2 nak amek gmbar, sampai kne usik dngan pgawai pnjara tu.. "wah, seronok sgt ke dpt pgi pnjara? smpai x sbr2 nak amek gmbr.." huhu.. mimi, sape x kenal, memng suka bergmbar.. (sorry mimi,..)

ok, then, ktorng dgr taklimatt skit drpd pegawai tu, ( x smpat nak tgk nama dye..=p)
lepas tu, berjalanlah ktorang menuju ke CAFETERIA..  ape2 pon, makan dulu..

tak silap saya peserta ade dlm 30 org, + commetee skali.. so, kat tmpat makan tu, yang kat dalam bilik mkan tu, hanya beberapa org je yg muat..the rest kene mkn kat luar..  saya n mimi rasa serba salah nak makan dalam bilik tu sbab ktorg ni kan, pserta je,.. better commette yg dok dlm tu.. =(
tpi since semua orrg mcm nak lari kluar je drpd  bilik tu( sgan kot,),
 n saya mndapat jelingan drpd seseorg nih, supaya dok je kat dlm bilik tu, maka kami pon ddk je la dalam bilik tuh.. ala bkan ape pon makan je kot, bkan soh tgk org kne gntung pon, kan,kan,kan.. huhu.. * ok, done! knp cerita psal ni plak nih!!*

ok, proceed..
then Tuan A.B Nasif tu critala serba skit tntg pnjara+background life die.. saya agk excted bile dye cerita dye drpada sabah.. (oh, negeri di bawah bayu ku..) cume tmpat kami lain2.. dye Sabah dkt Papar tapi saya dulu  dkt Kota Kinabatangan.. (before balik tadi smpat bork dgn pegawai tu, mcmla ktorg sekampong..haha) *whatever*

  ok, after makan semua, ktorg bergerak ke penjara.. ke  bhgian rawatan dan pemilihan dadah.. tapi sayangnya, camera. phone sume tak leh bwk masok.. aduih, baru je nak amek gmbar bnyk2..
tapi x pelah, etika kan,..

so, b4 ktorng masuk, ktorg diperiksa dgn ketatnya oleh pgawai2 pnjara, ntuk prevent ktorg drpada bwk masuk unwanted things ke dalam tuh..

then, ktorang pon, melangkah masuk ke PENJARA (sbgai plawat shaja..)
agak seram sbnarnya.. sbab saya btol2 menjejakkan kaki ke pnjara.. *tak sgka yg impian saya ntuk melawat penjara alhamdulillah termakbul jgak..

lepas  tu, ktorg dibawa mnuju ke bilik mesyuarat.. along the way to the meeting room, i saw the prisoners.. i saw them with my own eyes! *mstila kan, x kan tgk pki mata org len plak*
takut jugak.. tapi dorg ok je.. siap bleh senyum2 lagi kat plawat2 nih.. don't ever judge them because they are  prisoner.. maybe one day, later, insyaAllah they will become a better person.. better then us. who knows? am i rite?
pengalaman hidup menjadikan mereka lebih berwaspada dengan their future life.. pglaman hitam n pahit mereka yang lpas mngkin telah melahirkan kekesalan dlm diri dorg,.. insyaAllah..

sampai dkat meeting room, ktorg dengar ceramah,*sort of* tntg penjara.. details lah jugak..
tntg every hkuman yang dikenakan terhadap pesalah,
e.g:
i) hukuman gantung sampai mati
ii) hukuman sebat
n bnyak lagi..

saya tertarik kepada 2 hukuman ni, coz bagi saya..
sangat menginsafkan,,.. serious..

sepanjang taklimat tuh.. tak tahu knpa saya memang nervous sgt, tkot nak tgk vdeo sbatan tuh,.. * ade sbab lain gak*

saya ceritakan dengan lebih details ea, tntg pnjara nih:
1) prisoners nih, dorg ade gaji, setiap hari.. around 30cent to 60cent sehari. sebab dorg bekerja jgak sbnarnya kat dalam prison ni.. adelah kerja2 yang dorg buat.. tapi gaji tu pun, based on berapa lama hukuman dijatuhkan.. at least dorg ade jgak duit kan, bile dah keluar drpd prison nih..tak delah sehelai sepinggang je..
2) pakaian pon ade category.
  • putih: baru2 lagi..
  • merah; hukuman around 6 months n below (kalau x slap)
  • hijau: 6 months n above..
3)bagi yang kena hukuman sebatan, hukuman tu akan dijalankan sekaligus, melainkan terpaksa diberhentikan oleh pgawai prubatan.. aduh, seksa sgt tgk those banduan yang kena sebat tu.. hopefully dorang insaf n x kan ulang lagi perbuatan dorg.. n jadi pengajaran dekat those yang berniat nak ikut jejak langkah dorg..

4) bagi yang kena hukuman gantung, normally dorang masih boleh appeal rayuan untuk ringankan hukuman.. tapi based on sultan or pemerintah.. iyelah, bukan senang2 kan..
kalau yang hard core, memng high risk pnye prisoner, susah sketlah nak di kurangkan..
ok, bayangkan, kite dah tahu yang esok kita akan mati.. MATI.. saya tak dapat nak bayangkan, n tak nak bayangkan keadaan tu mcm mana.. cukupkah amalan yang kita dah buat, sebelum ke destinasi akhir.. tapi kira mereka2 tuh, dah tahu bile akan dipanggil oleh Ilahi.. kita?

ok, habis taklimat tu semua, ktorg dapatlah temubual sorg banduan ni.. ( tak delah temu ramah sgt pon sbnarnya)

dye pon ceritakan tntg knapa dye masuk pnjara, macam mana msuk pnjara n bnyak lagi..
sangat sadis.. kesalahan, DADAH.
sepatutnya dye dikenakan hkuman gntung smpai mati, tapi hukuman dapat dikurangkan kepada penjara 8 tahun n 10 sebatan..
dye cerita yang dia sangat insaf,(hopefully he really mean that, insyaAllah) dan dye jgak fikir yang dia dah menyusahkan ramai org, especially his family. dye cerita, spanjang kat pnjara, dye mendapat 2 berita kematian, 1stly, his father n then his grandmother. n the worst thing, he cannot be with them, during that time.. he can't.  sedihnya..

so, sisters pon memng mengalirkan air mata, sampai pegawai pnjara  tu pas tisu sekotak.. brothers? tak tahu pulak,..

then disambung pulak dgn taklimat oleh koperal yang ditugaskan mnjadi ustaz di pnjara tu.. he really hoping that we, us, KITA kat luar ni, masyarakat, tolong dorang. hulurkan bantuan buat prisoners ni, especially dari segi kerohanian.. mereka ni dah jauh sgt menyimpang dari landasan agama kita.. dah terlalu jauh.. so, kita as masyarakat yang faham agama, bantulah mereka. ingatan untuk diri sya juga, supaya jgan cakap je, but DO something... hmmm~~ tapi nak bantu macam mana? any idea??

ok, bila dah habis taklimat, maka tamatlah lawatan ktorg ke penjara Kajang.. lagipun nak kejar solat Jumaat. takut lambat plak nanti..

tapi ktorg sempatlah jugak amik gambar n serahkan sdikit cenderahati kpada pihak penjara..


sisters


brothers n sisters




Alhamdulillah, tamatlah entry untuk kali ini.. saya berharap dapat join kind of this program lagi, later.. insyaAllah..
ok, lepas ni, fokus untuk SMAC pulak.. semoga dipermudahkan oleh NYA..

maassalamah,
wassalam..
(~_^)

2 comments:

Marzuqi said...

tAHNiah! dapat pengalaman camtu...

kasihIlahi said...

=)
syukran ye, tolong..(^_~)